Zelf bouwen of renoveren?

Bouwen of te renoveren? Het is een vraag waar heel wat mensen mee worstelen. Het bouwen van een nieuwbouwwoning heeft één groot voordeel: u kan uw woning volledig naar uw smaak bouwen en inrichten en hoeft u weinig of geen toegevingen te doen aan uw woonwensen.

Vooral voor keukens en sanitair biedt een nieuwbouwwoning veel voordelen. U koopt een stuk grond en vanaf dan bent u volledig vrij in het uitwerken van uw woonplannen.

Bouwen

Bouwen heeft echter ook enkele grote nadelen. Zo neemt de bouw van een nieuwe woning minimum één jaar in beslag en brengt het heel wat administratieve rompslomp en opvolging met zich mee. Het is daarom belangrijk dat u u van tevoren goed ingelicht bent over de mogelijke problemen verbonden aan de bouw van de woning, maar ook over alle administratieve aspecten die eraan verbonden zijn.

Renoveren

Indien u renoveert zal u uw wensen moeten aanpassen aan de bestaande woning en de mogelijkheden tot renovatie. Toch heeft kiezen voor renoveren verschillende voordelen: er is een zeer gevarieerd aanbod van woningen beschikbaar op de markt en (beperkte) renovaties nemen meestal veel minder tijd in beslag dan het bouwen van een nieuwe woning. Bovendien wordt de prijs van de woning bepaald door het marktaanbod en kan u dus geregeld 'koopjes' doen.

De kosten verbonden aan een renovatie kunnen echter hoog oplopen en zijn op het einde van de rit vaak veel hoger dan gepland. Een duidelijke planning en gedetailleerde raming van de kosten zijn daarom een absolute must.

Beperkte isolatie van bestaande woningen kan daarnaast ook hoge kosten met zich meebrengen. Trek daarom een budget uit voor isolatiewerken, dit zal u hoge energiekosten besparen.

Trek ook op voorhand alle bijkomende administratieve kosten na en ga na welke subsidies u kan krijgen voor het renoveren van uw woning, zo komt u op het einde van de rit niet voor verassingen te staan. Zo hebt u normaal recht op een renovatiepremie bij het renoveren van uw woning.