Alles over kachels en haarden

Kachels en haarden worden al sinds mensenheugenis op aarde gebruikt. Kachels zijn echter een relatief nieuwe toevoeging aan huizen, waarbij haarden al eeuwenlang gebruikt worden. Over het algemeen is een haard een kleine plek in huis, over het algemeen op een centrale locatie van een huis waar mensen kunnen koken.

kachels en haarden

Het is ontworpen als een vuurplek waar mensen makkelijk een vuur kunnen stoken en onder controle kunnen houden. Daarna kan u eenvoudig potten en pannen in het vuur hangen om eten in te koken. In oudere tijden werden haarden gebruikt voor zowel koken als verwarming. Bewoners van een huis verzamelden zich meestal rond de haard om zich er aan te warmen.

Haarden kunnen vandaag de dag nog steeds in huis gevonden worden, hoewel ze niet meer gebruikt worden om te koken maar slechts voor de warmte. Haarden zijn ook niet van normaal cement gemaakt maar worden meestal uit een speciaal soort steen opgebouwd die hittebestendig is zodat de warmte van de haard de haard zelf niet beschadigd. In haarden wordt meestal hout verstookt, maar vroeger was het ook mogelijk om kolen of olie in een haard te verstoken voor de warmte en om op te koken.

Elektrische kachels en gaskachels hebben hun intrede in huizen gevonden tijdens de industriële revolutie en sindsdien worden deze kachels gebruikt voor het verwarmen van huizen en bij sommigen was het ook mogelijk om er op te koken.

Soorten kachels
Soorten haarden