Huis bouwen

Een huis bouwen is een groot project en vergt intensieve opvolging door de toekomstige eigenaar(s) of bewoner(s). Vanaf de aanschaf van de grond moet u constant alle praktische en administratieve aspecten van het bouwen in acht nemen.

U gaat op zoek naar een architect en een aannemer en maakt uw wensen duidelijk. Vanaf dan moet u het ontwerp- en bouwproces nauwgezet opvolgen, zo vermijdt u fouten die in de toekomst voor hoge kosten kunnen zorgen.

Enkele tips voor het bouwen van een woning

- Informatie: informeer u bij vrienden, familie, op het internet... Er zijn tegenwoordig talrijke bouwblogs en forums waar u kan leren uit de ervaringen van anderen. Op die manier kan u nieuwe ideeën opdoen en vermijdt u veelvoorkomende valkuilen. 

- Neem uw tijd voor planning: neem uw tijd om een duidelijke planning op te maken en houdt rekening met alle mogelijke opties. Ook hier geldt immers: haast en spoed zijn zelden goed. Werk met checklijsten, zo vergeet u niets uit het oog.

- Administratie en opvolging: hou alle gemaakte kosten bij en verzegel alle afspraken met architecten en aannemers op papier. Zo heeft u steeds een bewijs in handen en komt u niet voor verassingen te staan.

- Duurzaamheid: kies voor duurzame en energiezuinige oplossingen. Besteed voldoende aandacht aan isolatie en ga na welke subsidies en/of voordelen u kan krijgen voor het energiezuinig maken van uw woning. Denk op lange termijn en kies voor duurzame materialen, zo vermijdt u onnodige kosten in de toekomst en draagt u bij aan een duurzaam milieu.

- Doe het zelf: ga na welke klusjes u zelf kan klaren en vraag ervaren klussers om u daarbij te helpen. Er zijn heel wat zaken die u perfect zelf kan doen. Op die manier kan u heel wat geld uitsparen.