Gevelrenovatie

Renovatie van een oude of vuile gevels kan op verschillende manieren en met talrijke materialen. Zo kan u ervoor kiezen de gevel volledig te renoveren en de gevelbekleding te vervangen of u kan ervoor kiezen de gevel te behouden en te reinigen.

De meest voorkomende methodes voor het reinigen van de gevel zijn hogedruk, zandstralen en reiniging met een reinigingsmiddel. Andere methodes zijn osmose, droogijs- stralen of reiniging via laser, doch, deze methoden zijn minder gebruikelijk. Bij de keuze van een bepaalde techniek moet u rekening houden met het soort van vervuiling, uw budget en de ondergrond.

Indien u beslist om het materiaal van de gevel te vervangen kan u een keuze maken uit verschillende materialen. Tegenwoordig kan u kiezen uit een breed gamma aan gevelmaterialen, van kunststof over metaal, beton en hout.

Bij het kiezen van de gevelbekleding zal u uiteraard in de eerste plaats rekening houden met uw persoonlijke smaak en de esthetische aspecten van de renovatie. U moet echter ook de stedenbouwkundige voorschriften en het onderhoud van de gevel in acht nemen.

Via uw gemeente kan u een stedelijke renovatiepremie voor gevelrenovatie of gevelverfraaiing ontvangen. Daarbij moet uw woning aan een aantal voorwaarden voldoen die vastgelegd worden door de gemeente. Dit betekent dat de voorschriften kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Meestal gaat het om kenmerken van de woning zoals de leeftijd van de woning, de ligging en het kadastraal inkomen.

Er worden verder ook specifieke voorwaarden gesteld m.b.t. het soort renovatiewerken en de gebruikte methodes. Meestal kan de premie pas aangevraagd worden na de uitvoering van de werken. Indien de renovatie aan alle voorwaarden voldoet kan u nadien een premie ontvangen. Het is daarom belangrijk dat u voor het begin van de werken reeds op de hoogte bent van de voorwaarden gesteld door uw gemeente.